dotcomwebdesign.com
 
Welkom > Kruid of onkruid
 
 
 

Kruid of onkruid

Nu het voorjaar hopelijk binnenkort weer een aanvang neemt, komt veel groen al weer snel tot wasdom als het weer en de temperatuur meezit. Natuurlijk de grassen maar ook de overige gewassen, bloemen, planten struiken en kruiden zijn straks weer in overvloed te vinden en te plukken. Maar onkruid is er in overvloed. Al kunnen onkruiden soms ook zeer nuttig zijn, maar wordt het onkruid genoemd omdat de tuinbezitter (s) ze niet altijd waarderen om meerdere redenen.
Onze hoenders zijn er wel dol op.
Ook onze hoenders zouden wel weer een vers blaadje lusten na de winter periode. De hoenders die buiten kunnen scharrelen vinden dat dan wel zelf. De dieren die zijn afgeschermd of op gehokt vanwege de vogelgriep lusten ook wel wat.
Wij kunnen die laatsten dan extra verwennen door ze zo af en toe wat groenvoer te verstrekken.
Maar dan wel, wat is dan kruid of onkruid voor de hoenders?
Niet alles is goed of soms wel gevaarlijk om te geven. De plek waar wij de wild groeiende planten zoeken nabij een drukke weg of bij wandelpaden waar honden worden uitgelaten zijn ook niet bepaald de goede zoekplekken.
En dan vooral welke hebben een voorkeur of zijn af te raden?

Goede eetbare planten zijn o.a.
Klaver, de rode, witte, de ruige en Hop, Herderstasje, Braam, Bereklauw, kaasjeskruid, Duizendblad, Wikke, Zevenblad - ook wel hanenpoot genoemd, weegbree, Muur, Paardenbloem, Hoefblad, Kleefkruid, Zuring en knoopkruid.

Minder aan te bevelen of soms wel gevaarlijke planten zijn o.a.
Heggerank, Fluitenkruid, Kamille, Diverse varens, Boterbloem, Vingerhoedskruid, Nieskruid, Lelietje van dalen, Liguster, Kroontjeskruid, Wilde selderij, Jacobskruiskruid, bessen van de Taxus, en eigenlijk alle sierplanten die wij thuis hebben.

Net als er veel goede planten zijn, zijn er ook veel niet aan te bevelen planten.
Voorzichtigheid gaat voor, en bij twijfel dan NIET geven.

Laat resten van gegeven groenvoer NIET liggen. Gebruik het groenvoer als een snack en dus nooit teveel. Wissel er mee af, dus nooit te veel en bij twijfel of afwijkend gedrag natuurlijk stoppen.

Heb je als hoenderhouder de beschikking over een tuin, dan is het kweken van soorten groente tussen de bloemen of planten een mooie uitdaging en ook nog prima voor de biodiversiteit. Wat laten doorgroeien tot na de bloei is ook voor de diverse insecten weer een voedingsbron. Wat te denken van bietjes, sla, diverse kool soorten. Wat te denken van bietjes, sla, diverse kool soorten, bonen, mais of zonnebloemen.
Ach er zijn zoveel mogelijkheden.

            

                                   Hop                                                           vogelmuur