dotcomwebdesign.com
 
Welkom > Links > Welke kippen kiest u?
 
 
 

Welke kippen kiest u?

Bij een kinderboerderij of boer kunt u vaak jonge kippen en of kuikens aan schaffen. Ook in de regionale dagbladen of tijdschriften worden regelmatig kippen aangeboden. De kippen zijn vrijwel altijd kruisingen en dat zorgt er in het algemeen voor dat de dieren sterk zijn, en goed eieren leggen. Geeft het houden van kippen u zoveel plezier, dan kunt u als liefhebber over stappen op ras kippen. Om een goede keuze daarin te maken geldt, als algemeen advies dat het verstandig is eerst enkele tentoonstellingen te bezoeken en lid te worden van een vereniging.

RASKIP OF KRUISING.
Er zijn verschillende kippenrassen te onderscheiden, zoals de Aziatische rassen, waaronder de Indische vechthoenders, de Cochin en de Langshan, en de Europese rassen als de landhoenders, de Welsumer, en de Barnevelder. Verder zijn er ook Amerikaanse rassen, als de Wyandotte, de Plymouth Rock, de New Hanshire en de Australische rassen. Natuurlijk komen er ook allerlei kruisingen tussen deze rassen voor, waarbij in Nederland de Europese rassen in meerderheid zijn.

KRIELKIPPEN.
Krielkippen zijn hoofdzakelijk de dwergvormen van de kippenrassen. Daarnaast komen enkele typische krielrassen voor. Die zijn vooral gefokt om mensen, die weinig ruimte hebben, toch de gelegenheid te geven kippen te houden, De krielrassen hebben ongeveer een vijfde tot een derde van het gewicht dat hun grote soortgenoten bereiken. Daarnaast eten ze ook minder. De kriel eet maar zo'n 30 procent van de hoeveelheid voer dat zijn grotere familieleden naar binnen werken.

PLUIVEETENTOONSTELLINGEN.
Op een pluimvee tentoonstelling kunt u goed bekijken welke rassen rustig en tam zijn of juist heet druk en opvliegerig. De meeste bolle, dikke kippen zijn rustiger dan de hele smalle racemodellen Op zo'n tentoonstelling komt u heel veel rassen tegen en ook de fokkers die deze rassen fokken. Dus u kunt ook heel veel te weten komen.

ANDER RAS, ANDERE EISEN.
Het is wel heel belangrijk om goed naar de verschillen te kijken bij de verschillende kippenrassen. Bijvoorbeeld de grootste kip, de Brahma, heeft natuurlijk een heel ander hok nodig dan de kleinste variant de Serama. Ook heeft het ene ras een andere voer en drinkbak nodig dan de andere.