dotcomwebdesign.com
 
Welkom > Informatie > Enten bij kippen 2019
 
 
 

Enten bij kippen 2019

De enting bij de hoenders tegen Speudo vogelpest is voor dit jaar weer prima afgerond, mede door de spontane medewerking van dierenartsen centrum Gorredijk en omstreken. In totaliteit zijn er 19 huisadressen bezocht bij onze leden hoender en dwerghoender fokkers. Mede door de vlotte afhandeling van de betreffende dierenarts en de vooraf correct ingevulde ent lijsten via onze leden verliep de enting in een vlot tempo. De geënte hoenders van onze leden zijn dus klaar voor de aankomende jongdierendagen en of tentoonstellingen in seizoen 2019.

Het enten aan huis bij familie Jelmer Meijer in Tijnje 

Zodra de exate data voor het enten tegen Pseudo bekend is, worden de betreffende leden op de hoogte gebracht. (tenzij aan de contributie verplichting over het jaar is voldaan)

Een geldige entverklaring dient altijd aanwezig te zijn bij pluimvee op een tentoonstelling, beurs, markt of ander evenement. Een entverklaring is gedurende de vijf maanden na de enting geldig.

Door regelmatig vaccineren van uw pluimvee kan een goede bescherming worden opgebouwd tegen pseudo-vogelpest. Een juiste toepassing van het vaccin is belangrijk voor een goede weerstandsopbouw. Tegen pseudo-vogelpest bestaan zowel ‘levende’ als ‘geďnactiveerde’ vaccins.
•‘Levende’ vaccins zijn gemaakt van verzwakt virus dat zich na de vaccinatie in de kip vermeerdert en daar de aanmaak van antistoffen stimuleert. ‘Levende’ vaccins geven een kortdurende bescherming.
•‘Geďnactiveerde’ vaccins bevatten zeer veel dode virusdeeltjes die na injectie de productie van antistoffen sterk stimuleren waardoor er veel meer antistoffen worden gevormd dan na vaccinatie met een ‘levend’ vaccin. De bescherming houdt hierdoor ook langer aan. Een ‘geďnactiveerd’ vaccin geeft slechts goede resultaten als de dieren eerder met een ‘levend’ vaccin zijn gevaccineerd. ‘Geďnactiveerde’ vaccins kunnen alleen door injectie worden toegepast.

Om hoenderachtigen of loopvogels te mogen tentoonstellen is het verplicht deze te laten enten tegen Pseudo vogelpest een entverklaring welke volledig is ingevuld, wordt door de dierenarts na het enten ondertekent. De entbewijzen worden nadien door de verenigings secretaris bewaard. Een kopie van het entbewijs wordt bij het in-kooien aan de tentoonstellings secretaris overhandigd.